• Actueel - December 2022

    Momenteel zijn Dick en Roeleke (met een reisgezelschap) nog in Oeganda, daar gaan ze de scholarship studenten verrassen met een boodschappenpakket en schoolspullen!! Deed je ook mee? Het kan nog steeds want spullen worden daar aangeschaft! maak een bijdrage over ovv Kerstgeschenk! Dank! Ook worden er weer nieuwe scholarship scholieren voorgesteld... hou de FB paginga in de gaten!

    Help je mee om scholieren in het hostel te plaatsen en ze zo te verzekeren van voeding, een slaapplaats en begeleiding? lees meer...

    Of doe je mee om (groot)ouders in het gebied Olungura (district Amuria) - die geen geld kunnen missen voor de basis-scholing van hun (klein)kinderen - te helpen, daarmee geef je (voor €35 per schooljaar) deze kinderen meer mogelijkheden voor de toekomst! (Dit jaar is een leerling van deze school doorgestroomd in het scholarshipprogramma!) lees meer....

    Kijk voor het meest actuele nieuws ook eens op de FB pagina van stichting Amuria, of om de reis te volgen op de FB pagina Amuria Reizen !!

Stichting Amuria 10 jaar! – 04 De basisschool.

De basisschool.

W bouwden de (basis) school  in Olungura. Het was in 2012 dat bestuursleden van stichting Amuria oog-in-oog kwamen te staan met de schrijnende armoede van een dorp waar al meer dan 30 jaar geprobeerd werd een school te realiseren, tot dan toe zonder blijvend gevolg. Op het moment van dit bezoek gaven ouders en betrokken dorpsbewoners de dorpskinderen les in een soort “school” van palen in de grond en met een grasdakje. De kinderen zaten op boomstammen op de grond.

Samen met ouders, lokale bestuurders en onze besturen werd overeengekomen dat we zouden samenwerken om een duurzame school te bouwen. In eerste instantie slechts 2 lokalen, maar toen die klaar waren bleek dat er meer dan 400 kinderen de school bezochten! Vervolgens hebben we nog 3 lokalen gebouwd, terwijl de “noodschool” die we eerder al noemden nog steeds in gebruik was. Toen die na een storm instortte, hebben we er nog 2 lokalen bij gebouwd, een volledige school van 7 lokalen voor alle 7 klassen van de basisschool. De basis van de bouw was samenwerking; de ouders en dorpsbewoners hebben alle stenen gebakken om de school te kunnen bouwen. Dat was hun bijdrage en het was goed samenwerken! Ownership noemen we dat. Een school is geen kadootje….. het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De volgende stap zal zijn dat de overheid deze school van ons zal overnemen, dan kunnen we alle verantwoordelijkheden overdragen. Want alle projecten zijn er uiteindelijk op gebaseerd dat de mensen in Amuria zonder onze tussenkomst verder kunnen. We geloven dat onderwijs een heel machtig wapen is tegen armoede en met de school hebben we de mensen van de volgende generatie dus een bruikbaar wapen in handen gegeven!

Dit artikel werd eerder met foto’s gepubliceerd op Facebook .

Reacties zijn gesloten.