16. Safe cooking

Het safe cooking project, is een belangrijk en levens-veranderend project.

In de bush in Oeganda, wordt de maaltijd klaar gemaakt in de kook-hut, een hut van leem, met een grasdak en een deuropening. Hier bereiden de vrouwen, met vaak een baby (op hun rug in een draagdoek of) kruipend in de hut, hun dagelijks eten. Met twee of drie vuurplaatsen maken ze vuur met sprokkelhout. Tijdens dit uren durende kookproces, staat de hut blauw van de rook. Deze rook wordt voortdurend ingeademd, ook door de allerkleinsten, wat tot allerlei aandoeningen en ziektes kan leiden. Daarnaast worden brandwonden en erger helaas veroorzaakt door deze manier van koken.

Door middel van het ‘safe cooking’ systeem, wordt er buiten in een kleine opstelling een kook unit gemaakt. Eenvoudig en doeltreffend! Met een golfplaten dakje dat als bijkomend voordeel heeft dat er tijdens regen schoon water kan worden opgevangen. De voorbereiding van de maaltijd kan nog steeds in de kookhut plaats vinden maar het vuur en de daar bij behorende risico’s worden buiten de hut gehouden.

Voor nog meer informatie gaat u naar het projectblad.