• Actueel - maart 2024

    Kortgeleden zijn Dick en Roeleke van der Linden met verschillende reisgenoten in Oeganda geweest.

    Wil je meekijken en terugzien wat ze daar al beleefd hebben? Kijk dan op FB - Amuria reizen!

Stichting Amuria 10 jaar! – 02 Onderwijs.

Onderwijs

Onderwijs aan jongvolwassen. Zij zijn de drop-outs, veroorzaakt door de omstandigheden van het moment. Toen er een hevige rebellenoorlog woedde in (oa) het district Amuria stond het leven van de mensen “on hold”

Ze waren gevlucht en hun belangrijkste doel was daarbij “veiligheid” Al het ander stond op een lager plan. Zo ook onderwijs. Veel jongeren hadden dus niet de kans gehad op onderwijs, vaak niet eens basisonderwijs. Maar waren nu wel aan de rand van een volwassen leven met de bijbehorende verantwoordelijkheden.

We hebben daarom in 2009 al 10 jongens opgeleid voor meubelmaker en 10 meiden voor kleermaker, en een jaar later nog 5 jongens en 5 meiden. Aan het eind van hun opleiding konden we hen verrassen met een set gereedschap cq een naaimachine. Alles mogelijk gemaakt door donoren uit Nederland, die dit plan een warm hart toedroegen.

Veel van hen zijn nog steeds aan het werk als timmerman/kleermaker en we geven vooral de vrouwen nog regelmatig een klus voor de stichting. Onlangs hebben ze nog 200 opvouwbare tasjes gemaakt (op de foto geeft Roeleke uitleg).

Ook de mannen geven we waar mogelijk nog opdrachten; zo maakten zij een rek voor de “bakkerij”, een van onze andere projecten (foto). De bakkerij bouwden we in 2012 om er meteen 10 jongelui op te leiden voor bakker (op de foto rechts naast het opleidingsgebouw de buitenoven).

Momenteel doet het gebouw nog steeds dienst als opleidingscentrum voor jong-volwassenen en het aanbod aan opleidingen varieert van timmerman, kapper, kleermaker tot monteur. Door deze opleidingen zijn ze in staat gesteld een inkomen te verdienen, naast de opbrengst van hun stukje grond is dat een goed bestaan. Ze kunnen hun kinderen daardoor wel naar school laten gaan en dat is hoop voor de toekomst.

Dit artikel verscheen eerder met foto’s op Facebook.

Reacties zijn gesloten.