• Actueel - December 2022

    Momenteel zijn Dick en Roeleke (met een reisgezelschap) nog in Oeganda, daar gaan ze de scholarship studenten verrassen met een boodschappenpakket en schoolspullen!! Deed je ook mee? Het kan nog steeds want spullen worden daar aangeschaft! maak een bijdrage over ovv Kerstgeschenk! Dank! Ook worden er weer nieuwe scholarship scholieren voorgesteld... hou de FB paginga in de gaten!

    Help je mee om scholieren in het hostel te plaatsen en ze zo te verzekeren van voeding, een slaapplaats en begeleiding? lees meer...

    Of doe je mee om (groot)ouders in het gebied Olungura (district Amuria) - die geen geld kunnen missen voor de basis-scholing van hun (klein)kinderen - te helpen, daarmee geef je (voor €35 per schooljaar) deze kinderen meer mogelijkheden voor de toekomst! (Dit jaar is een leerling van deze school doorgestroomd in het scholarshipprogramma!) lees meer....

    Kijk voor het meest actuele nieuws ook eens op de FB pagina van stichting Amuria, of om de reis te volgen op de FB pagina Amuria Reizen !!

Stichting Amuria 10 jaar! – 02 Onderwijs.

Onderwijs

Onderwijs aan jongvolwassen. Zij zijn de drop-outs, veroorzaakt door de omstandigheden van het moment. Toen er een hevige rebellenoorlog woedde in (oa) het district Amuria stond het leven van de mensen “on hold”

Ze waren gevlucht en hun belangrijkste doel was daarbij “veiligheid” Al het ander stond op een lager plan. Zo ook onderwijs. Veel jongeren hadden dus niet de kans gehad op onderwijs, vaak niet eens basisonderwijs. Maar waren nu wel aan de rand van een volwassen leven met de bijbehorende verantwoordelijkheden.

We hebben daarom in 2009 al 10 jongens opgeleid voor meubelmaker en 10 meiden voor kleermaker, en een jaar later nog 5 jongens en 5 meiden. Aan het eind van hun opleiding konden we hen verrassen met een set gereedschap cq een naaimachine. Alles mogelijk gemaakt door donoren uit Nederland, die dit plan een warm hart toedroegen.

Veel van hen zijn nog steeds aan het werk als timmerman/kleermaker en we geven vooral de vrouwen nog regelmatig een klus voor de stichting. Onlangs hebben ze nog 200 opvouwbare tasjes gemaakt (op de foto geeft Roeleke uitleg).

Ook de mannen geven we waar mogelijk nog opdrachten; zo maakten zij een rek voor de “bakkerij”, een van onze andere projecten (foto). De bakkerij bouwden we in 2012 om er meteen 10 jongelui op te leiden voor bakker (op de foto rechts naast het opleidingsgebouw de buitenoven).

Momenteel doet het gebouw nog steeds dienst als opleidingscentrum voor jong-volwassenen en het aanbod aan opleidingen varieert van timmerman, kapper, kleermaker tot monteur. Door deze opleidingen zijn ze in staat gesteld een inkomen te verdienen, naast de opbrengst van hun stukje grond is dat een goed bestaan. Ze kunnen hun kinderen daardoor wel naar school laten gaan en dat is hoop voor de toekomst.

Dit artikel verscheen eerder met foto’s op Facebook.

Reacties zijn gesloten.